Juli Fernández: “Mantindrem el rigor econòmic i seguirem apostant per la transparència i la participació ciutadana”

El candidat del PSC a la reelecció a l’alcaldia de Palafrugell assegura que es presenten a les eleccions amb una llista experimentada però amb gent jove.

Juli Fernández

Juli Fernández Iruela (Pozo Alcón, Jaén) opta a la reelecció a l’alcaldia de Palafrugell en unes eleccions que segons Fernández es celebren en un context polític complicat. L’actual Primer Secretari del PSC de les comarques gironines i diputat al Parlament de Catalunya, lloa la tasca feta durant la legislatura sobretot en matèria econòmica i de transparència política. Juli Fernández, de 53 anys, assegura que el PSC de Palafrugell mantindrà la seva línia d’actuació apostant clarament per la participació ciutadana i les polítiques socials. També posa èmfasi en la seva voluntat de posar l’Ajuntament al servei dels palafrugellencs a diferència dels que prioritzen el procés sobiranista. L’alcaldable del partit socialista no vol fer grans promeses sinó que prefereix portar a terme polítiques bàsiques i efectives.

Amb quina llista es presenta per aspirar a la reelecció a l’alcaldia de Palafrugell?

Ens presentem amb una llista transversal en la qual apostem per l’experiència però també per la gent jove. També hem volgut remarcar el paper de la dona en el món de la política. No pel tema de peritatge sinó perquè estem convençuts que les dones ens aporten una visió necessària. En definitiva és una candidatura pensada per Palafrugell i formada per persones implicades amb el poble. De fet, només 6 dels 21 membres són militants del partit i això demostra que tenim una llista molt transversal en comparació a les anteriors.

Quines són les seves expectatives de cara a les municipals del maig?

Les afrontem amb ganes de guanyar i guanyar millor. La nostra candidatura és una garantia de progrés, d’estabilitat i de rigor econòmic i polític. Per tant, ens hi presentem per millorar resultats però està clar que són unes eleccions diferents. Som conscients que es celebren en un context polític complicat. És un moment en el qual hi ha una manca de confiança envers els partits polítics i això s’haurà de contrarestar amb una campanya de trepitjar carrer, que de fet és el que estem fent des que governem. També creiem que la nostra candidatura és la més compacta i la que té més experiència de Palafrugell.

L’ascens de nous partits i el procés sobiranista creu que tindran influència en els resultats?

A nivell local es vota molt a la persona i a l’equip. És cert que tant Podemos com Ciutadans estan a l’alça però en el cas del primer no s’hi presenten i Ciutadans crec que agafarà vots del PP i Plataforma per Catalunya. En aquest sentit, en el context de les municipals no ens afectarà. Pel que fa al procés sobiranista és evident que hi tindrà influència, sobretot perquè hi haurà partits que ho portaran en aquest terreny i les voldran entendre com si fossin la primera volta de les autonòmiques. Personalment no vull convertir l’Ajuntament del municipi en el número 1 del sobiranisme o de l’independentisme. El que vull és servir als ciutadans de Palafrugell. Per tant, que no pretenguin que jo com a alcalde estigui al servei de cap institució que no vulgui complir la llei. Nosaltres volem treballar per la gent que és sobiranista i la que no. A Palafrugell hi ha dues formacions que volen que el sobiranisme sigui més important que les eleccions en si. D’una banda hi ha CiU que vol guanyar perquè Palafrugell sigui l’Ajuntament més sobirà de la província, i el candidat d’ERC que vol guanyar per ser l’alcalde del procés. Jo el que vull és ser l’alcalde de Palafrugell i posaré l’Ajuntament al servei de les persones i de les institucions sempre respectant la legalitat. Quan se celebren eleccions municipals, m’agrada parlar de Palafrugell i no en clau nacional perquè considero que aleshores ens desviem de les qüestions que realment importen i afecten el dia a dia de la nostra gent.

Quines prioritats té el PSC de Palafrugell?

Partim de la base que volem seguir amb la mateixa manera de fer política. Això vol dir rigor econòmic. Nosaltres no pujarem impostos per sobre de l’IPC i tindrem un control estricte de l’endeutament. També apostem per la transparència i la participació ciutadana. No hi haurà cap projecte important que no passi pels processos de consulta i participació. A més volem que la cultura, l’educació i paisatge siguin els elements de referència tant a nivell de cohesió social com d’activitat econòmica. Evidentment el nostre partit defensa la igualtat d’oportunitats per garantir que aquells que ho passen malament puguin tenir els serveis mínims garantits i alhora millorar les instal·lacions esportives i sobretot tenir clar que el sector comercial i turístic és clau- Nosaltres volem un turisme com el que ja tenim ara, basat en el paisatge i l’oferta cultural, sense massificació i garantint un turisme més enllà dels mesos d’estiu. En aquest sentit, el PSC de Palafrugell vol dinamitzar el comerç i turisme a través de campanyes dins l’àmbit cultural, educatiu o gastronòmic que permetin mantenir la força econòmica durant la resta de l’any.

El turisme i el comerç han de servir per reduir el nombre d’aturats del municipi?

Evidentment el comerç i el sector turístic són àmbits que ajuden a crear nous llocs de treball. Palafrugell i molts altres municipis de la comarca es van veure molt afectats quan el sector de la construcció es va aturar. Durant aquesta legislatura hem treballat molt per potenciar el comerç i el turisme i si podem tornar a governar, des del PSC de Palafrugell volem seguir fent polítiques de coordinació i suma del sector comercial i turístic. Evidentment des de l’Ajuntament també haurem de treballar per facilitar l’obertura de nous comerços i ajudar els de tota la vida. Creiem que perquè Palafrugell segueixi sent un referent al conjunt de la comarca cal una suma de l’àmbit públic i privat.

De la legislatura que acaba, què és el millor que han fet?

El que hem fet millor és el rigor econòmic. Durant 4 anys no hem pujat ni impostos ni taxes mentre que l’anterior govern ho va fer una mitjana del 13%. Hem reduït l’endeutament passant d’11 a 8 milions d’euros i hem apostat per les polítiques socials amb un increment del 16%. I també hem incorporat la participació ciutadana i la transparència a l’Ajuntament. Entre moltes coses, com alcalde he nomenat el Defensor del Ciutadà, la meva agenda és pública i sóc dels pocs alcaldes que no cobra, ja que sóc diputat al Parlament. Hem introduït una nova manera de fer política transparent que el ciutadà de Palafrugell estem convençuts que agraeix.

De quina manera es veu reflectida la participació ciutadana?

Qualsevol inversió que impliqui transformació del poble passarà pel sistema de consultes. De fet, ja fa temps que fem pressupostos participatius. Aquests processos crec que han vingut per quedar-se, almenys és el que farem si els ciutadans de Palafrugell ens tornen a donar la seva confiança. Evidentment la gent valora positivament aquestes accions perquè el que no podem pretendre és que un cop ens votin fem el que vulguem. Hem de ser responsables i transparents i en aquest sentit, el PSC de Palafrugell ha complert i seguirà complint. La gent que ens vota ha de decidir tot el que els afecta. Sembla una obvietat però no tots els partits ho tenen clar.

Com entén el PSC de Palafrugell les polítiques socials?

Sóc dels que penso que les polítiques socials van molt lligades amb l’àmbit cultural i educatiu. Si som capaços d’articular un sistema educatiu i cultural ben estructurat, això servirà per construir un teixit social molt més cohesionat. Evidentment ajudarem a totes les persones que no puguin arribar a final de mes, donarem tot el suport en els projectes de cohesió social i igualtat, i també impulsarem la dinamització de tots els actius culturals de Palafrugell. Per això crearem una taula de debat amb tots els agents culturals per planificar de forma conjunta tot el que es vol fer, i en definitiva, buscar eines de complicitat entre el sector privat i públic perquè ens serviran per mantenir la cohesió social i per poder aplicar les polítiques socials.

En cas de guanyar les eleccions, quines propostes volen portar a terme en matèria d’infraestructures?

Tenim plantejat el que és bàsic. Volem acabar la circumval·lació entre Esclanyà i la zona industrial, remodelar Can Genís per convertir-ho en un centre cívic per gent jove i gran, també volem remodelar els Ametllers perquè sigui un espai per les activitats juvenils, fer el passeig de Llafranc nou i també acabar la segona fase de l’Escola de Música. I evidentment invertirem en la millora de carrers, voreres, carrils bici, etc. Per tant, tenim projectes específics tots vinculats a la cultura i a l’educació. Durant aquests anys no hem promès fer grans projectes i així volem seguir. Hem treballat molt per fer allò que fos bàsic i efectiu.

Si es veiessin obligats a pactar, amb quina formació no ho farien?

Tenim dues línies vermelles que no pensem traspassar. Primer, els partits que distorsionin la realitat i facin un ús demagògic de la diversitat de Palafrugell. Al nostre municipi tenim un 27% d’immigració i no tolerarem cap partit que vulgui destrossar la convivència i cohesió social existent. I segon, aquelles formacions polítiques que facin demagògia en temes particulars i que desqualifiquin a l’adversari a qualsevol preu. Per mi la política és una eina de debat positiu i constructiu, i no un espai de confrontació amb els rivals polítics.

Entrevista a Martí Sabrià (Girona Notícies)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s